A MI HAZÁNK
A MI HAZÁNK

Google

Menü
 
Legalizáljon - OpenOffice.org-gal
Cikkek
 
Hazánkról,nemzetünkről
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

                   A Szent Korona Rádió hallgatása:
                        
                      
 
                                            

 

              

                   

                                            
A legutóbbi híradó az Árpádhír világtelevízión:2007.07.20. Hirek, beszélgetés a nap vendégével, Halász Józseffel
 
A Zenit tv adása:
               
ÉLŐ adás
750 K ___ 750 K
 
 
             
 
  Aranyugar
 
Szabó Dezső Színház    
 
 
  
 
                   
kép
Tartalom
 
Egészségünk is fontos
Egészségünk is fontos : Virágételek

Virágételek

.

 

A fehér akác és a feketebodza hazánk növényvilágának oszlopos tagjai, és számos természetgyógyász-készítmény alap-komponensei. Most mégsem a gyógynövényekről írunk, hanem különleges gasztronómiai utazásra csábítjuk olvasóinkat. Ismerjék meg alaposabban ezeket a hétköznapinak nevezett növényeket, gyűjtsék be most nyíló virágaikat és csempésszenek általuk különleges ízeket a mindennapi ételeik közé!
Mielőtt fognák kosarukat, és nekilátnának az alapanyagok begyűjtéséhez, nem árt, ha tudják, hogy fogyasztásra csak a szennyezett területektől, autóutaktól, forgalmas helyektől távol eső növények alkalmasak. Győződjenek meg arról is, hogy a kiválasztott gyűjtőhelyünkön a közelmúltban nem végeztek-e vegyszeres kullancs- és szúnyogirtást, vagy nem használtak-e növényvédő szereket. A földről ne szedjenek fel elhullott virágokat. Ezek íze már nem az igazi. És ne aggódjanak, ha apró rovarokat találnának a növényeken, kézzel, vagy áztatással tökéletesen eltávolíthatóak.

Akácvirágos palacsinta
Hozzávalók: palacsintatészta, megtisztított és megmosott akácvirág
Ízlésünk és szokásunk szerint készítsünk palacsintatésztát. Ebbe keverjünk palacsintánként kb. 1 marék megtisztított, szárától megfosztott friss akácvirágot, és a szokott módon süssük ki. Önmagában is fogyasztható, de megtölthetjük mézzel vagy lekvárral is.

Akácvirág köntösben
Hozzávalók: 2 tojás, 2 evokanál cukor, 20 dkg liszt, 2,5 dl tej, 16 fürt akácvirág, a sütéshez olaj, a tálaláshoz porcukor
A tojásokat a cukorral habosra verjük. A lisztet és a tejet folyamatosan kevergetve hozzáadjuk. A jól megmosott akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Lecsöpögtetjük, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

Túrókrém akácvirággal
Hozzávalók: 25 dkg túró, 10 dkg méz, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín, 8 fürt akácvirág
A túrót szitán áttörjük. A mézet és a tojássárgáját hozzáadjuk, simára keverjük, végül a kemény habbá vert tejszínt és az alaposan megmosott, száráról lecsípett akácvirágokat is belekeverjük. A krémet tálkákba töltjük, és tálalás elott néhány órára behűtjük.

Mézes akácvirágdzsem
Hozzávalók: 50 dkg megtisztított, száráról lecsipkedett akácvirág, 1 citrom leve, 50 dkg akácméz
Az akácvirágokat egy nagyobb lábasba helyezzük és meglocsoljuk a citromlével. A mézet ráöntjük, és lassú tuzön, folyamatosan kevergetve 25-30 percig fozzük. Még forrón üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk, és a szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Hideg cseresznyeleves akácvirággal
Hozzávalók: 30 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, 5 dl tej, citrom, méz, akácvirág
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, adagonként 5-6 szemet félreteszünk belőle. A maradékot tejjel, tejszínnel, citromlével leturmixoljuk, ízlés szerint mézzel édesítjük. A lehűtött levest az előzőleg félretett cseresznyeszemekkel tálaljuk, tetejére frissen szedett akácvirágot szórunk.

Az fehér akác népies neve magyarfa, pedig nem őshonos növény. Hazánkban az írásos feljegyzések szerint 1710-ben ültették el az első cserjét, és a század végére a telepítéseknek köszönhetően már mindenhol jelenlévő, erdőket alkotó faj. Népszerűségét óriási fahozama mellett a virágából készülő különleges ízű méz adja, hiszen átható illatú gyönyörű fehér virágfürtjei ellenállhatatlanul vonzzák a méheket is.
Az akácvirágból remek desszertek, dzsem és tea készíthető. Aromaanyagait az illatszeripar is elõszeretettel hasznosítja, de virágzata és kérge gyógyászati célokra is alkalmas.
Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágját frissen, közvetlenül a bimbók nyílása után – májusban, júniusban – érdemes szedni, úgy, hogy a virágokat lefejtjük a fürtökről. Ha nem használjuk fel azonnal, szárítható is. Az akácvirág flavonoidokat és illóolajokat tartalmaz. A virág önálló teaként, vagy teakeverékek komponenseként is használható. Enyhe hashajtó, gyomorsav-túltengés és erõs köhögés esetén is segít.
Az akácfa kérge a virágzathoz hasonló felhasználású, de fokozott óvatosságot igényel, mert mérgező fehérjéket (robin, fuzin) is tartalmaz.

Akáctea
Tea készítéséhez 2 dl forró vízzel forrázunk le 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük.

A bodza őshonos növény hazánkban. Két fajtáját ismerjük. A földi bodza alacsony, gyorsan terjedő bokor. A bokor levele, virága és termése hasonlít a bodzafához, de illata jellegzetesebb. A bodzafa magas cserje, vagy alacsony fa formában fordul elő. Virágzata az ágak végén fejlődik ki, sárgásfehér, kellemes illatú, május, júniusban virágzik. Termése feketés lila, lilásvörös, édes, savanykás bogyó. A növény a természetgyógyászatban lázcsillapításra használják, izzasztó hatása miatt kitűnő szer a meghűléses megbetegedéseknél és az influenzánál is. Enyhe hashajtó és vizelethajtó is. Ez utóbbi tulajdonsága miatt felhasználható magas vérnyomásnál, lábduzzanatoknál.

Bodzaital
A bodzavirágból egyszerű módon remek üdítőt készíthetünk: 10-12 nagyobb friss virágot megtisztítunk az esetleges rovaroktól, és öntsük fel annyi vízzel, hogy alaposan ellepje. Két napig lefedve hagyjuk állni a hűtőben, utána szűrjük le. Mézzel vagy cukorral ízesítjük, és hűtve kínáljuk.

Szép Ilonka bodzafánkja
Hozzávalók: 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 50 dkg finomliszt, 5 dkg vaj, 5 evőkanál cukor, 2 tojás sárgája, csipetnyi só, 8 tenyérnyi bodzavirág, olaj a sütéshez
Az élesztőt kevés cukorral, meglangyosított tejben megfuttatjuk, és a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Liszttel megszórt deszkán két centi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Melegen, porcukorral meghintve kínáljuk.
Korchus-felfújt
Hozzávalók: 14 dkg cukor, 7 tojás, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 14 dkg kalácsmorzsa, 5 dkg vaj, 3 tenyérnyi bodzavirág, csipetnyi őrölt fahéj, 0,5 dl száraz fehérbor
A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kalácsmorzsát, a vajat, csipetnyi őrölt fahéjat, végül a tojások habbá vert fehérjét. A végén lecsipkedett bodzavirágokat is beleforgatjuk. A masszát vajjal kikent, cukorral meghintett formába töltjük, és előmelegített sütőben, vízgőzben 200 fokon 50-55 percig gõzöljük. Fél óra elteltével ráöntjük a bort is. Melegen tálra borítjuk és bodzavirágokkal díszítve, borsodóval leöntve kínáljuk.

Bundás bodza
Hozzávalók: 15 megtisztított bodzavirág egészben, 30 dkg liszt, 2 tojás, 0,5 liter tej, késhegynyi sütőpor, ízlés szerint cukor
A lisztből, cukorból, tojásból, tejből és a sütőporból sűrű alacsintatésztát készítünk.
A jól megmosott bodzavirágzatot ebbe az édes tésztába forgatjuk, és forró, bő olajban kisütjük. Melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.
A BODZA NEM LUXUS AZ
EGÉSZSÉGÉRT!

 
IP
Kategorizált nemzeti honlapok
 
erdely.ma hírei
 

Trianon naptár 2007

Trianon Múzeum
 

A várpalotai Trianon Múzemum egy A2-es naptárt jelentetett meg régi revíziós és irredenta plakátokkal. Megvásárlásával hozzájárulhatsz a költségve- tési támogatásban egyáltalán nem részesülő múzemum működéséhez. A naptárról  bővebben itt olvashatsz.

Paudits Zoltán:
Magyar hajnal


Fegyver a vállamon,
kereszt a mellemen,
indulok messzire
szép magyar kedvesem.

Hófehér szárnyakon
hegyekre felszállok,
hozok le holnapra
új magyar virágot.

Szirmot bont, ráhajlik
magányos szívedre,
tüzet visz, lángot visz
Délre és Keletre.

Ezüstszín fátyolban
jönnek majd angyalok,
letörlik arcodról
százéves bánatod.

Kereszt a mellemen,
fegyver a vállamon,
eljön majd, felvirrad
hős magyar hajnalom.


Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU