Aszpartam-teszt
Európai Élelmiszerbiztonsági Felügyelet 2007.01.22. 15:18
|
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Felügyelet megbízta saját tudományos bizottságát, hogy rendkívüli sürgosséggel vizsgálja meg az Európai Ramazzini Onkológiai és Környezettudományi Alapítvány kutatási anyagát, amelyben az aszpartam mesterséges édesítoszer rákkelto hatását mutatta ki. A tudományos bizottság elismerte, hogy ezidáig egyetlen aszpartamra vonatkozó kutatás sem volt ilyen mega méretu, mint a Ramazzini Alapítvány munkája és egyetlen kutatás sem tartott a kísérleti egyedek egész élettartamán át. |
|
Elismerte, hogy a Ramazzini Alapítvány több dózis-csoportban és kísérleti csoportonként több állaton vizsgálta az aszpartam hatását, mint az eddigi bármelyik rákkeltõ hatás-vizsgáló teszt, ami érzékenyebbé teszi ezt a vizsgálatot a kevesebbszer, ritkábban elõforduló hatások kimutatására. A tudományos bizottság mégsem ismeri el a Ramazzini Alapítvány kutatásának eredményeit.
Az indoklás: Az 1970-es években és az 1980-as évek elején széleskörû tesztelésen ment keresztül az aszpartam - állatokon és embereken is tesztelték, rákkeltõ hatásra négy állatkísérlet-sorozatot folytattak le. Ezek nem mutattak ki káros hatást. Ramazzini Alapítvány: „ezek a biztonságossági tesztek régen voltak, azóta lényegesen fejlõdött a laboratóriumi munka, a tesztelési gyakorlat.” Tudományos bizottság: Igaz ugyan, hogy azóta több ízben is megkérdõjelezték az aszpartam biztonságosságát, magát az aszpartamét és a lebomlási termékeiét is - azonban ezek az anyagok mind elõfordulnak természetes módon is a szervezetben. Ellenvetés: A szervezetben jelen lévõ anyagok mennyisége és más anyagokhoz képesti aránya nem közömbös a szervezet mûködése szempontjából. Tehát lehet, hogy természetesen is elõfordul, de az aszpartamtól megnövekedett mennyiség nem természetes jelenség. A kutatás hibás, jelentette ki a tudományos bizottság, ami megkérdõjelezi a kutatás eredményeinek értékét. A hiba, amin az egész vizsgálat elbukik - a tudományos bizottság szerint: a kísérleti állatokban nagy számban fordult elõ krónikus gyulladás a tüdõben és más létfontosságú szervekben és szövetekben, ebbõl a ténybõl a tudományos bizottság azt a következtetést vonta le, hogy a leukémiák és limfómák száma nem az aszpartam fogyasztása miatt növekedett meg - hanem eleve beteg volt a teljes kísérleti állatsereglet - krónikus légzõszervi betegségben szenvedett valamennyi állat.
...Továbbá egyes daganattípusokat nem könnyû pontosan diagnosztizálni... ...Továbbá az összes eddigi tesztelést figyelembe vették, amelyek mind biztonságosnak mutatták ki az aszpartamot. ...Továbbá több, mint húsz éve fogyasztják. ...Továbbá az epidemiológiai (egy-egy betegség elõfordulásának gyakoriságára vonatkozó) vizsgálatok nem mutatják, hogy a fogyasztás elterjedése óta megnövekedett volna az agydaganatok vagy leukémiák száma. Summa summárum: a tudományos bizottság megerõsíti: az aszpartam nem rákkeltõ - a jelen tudásunk és a jelen pillanatban rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok szerint.
Forrás: European Food Safety Authority - Európai Élelmiszerbiztonsági Felügyelet |
|